Trackers: zo ziet je iPhone alles, zelfs als je slaapt!

0
1313
Tracker aangetroffen in populaire apps

Ooit gehoord van trackers? Dit zijn kleine ingebouwde software deeltjes, die zonder dat je het merkt informatie verzamelen. Een soort cookies, maar dan voor je telefoon. Uit onderzoek van The Washington Post blijkt dat populaire apps op die manier – zonder dat we het weten – onze gegevens delen met derden.

5400 trackers, 12 bedrijven

The Washington Post gebruikte voor de test een iPhone. Deze werd geïnspecteerd met speciale privacy software van Disconnect. Op het toestel werden maar liefst 5400 trackers gevonden, die stilzwijgend onze persoonlijke gegevens en andere informatie doorsturen. Deze info werd vervolgens binnen een paar uur (in één nacht) naar twaalf bedrijven doorgestuurd. Qua bedrijven moet je dan denken aan marketingbureaus en onderzoeksbureaus.

Big Brother is watching you

De trackers weten alles. Van ons e-mailadres en telefoonnummer tot het type toestel dat je gebruikt en je ip-adres. Dit werd allemaal in één nacht doorgesluisd, terwijl de gebruiker van de iPhone heerlijk lag te slapen. En zo houdt onze iPhone ons eigenlijk dag en nacht in de gaten, zelfs als je slaapt! Volgens een inschatting van de onderzoekers zouden trackers in staat zijn om maandelijks 1.5 gigabyte aan gegevens te versturen.

Apps

Wat vooral erg opvallend is aan het onderzoek is dat grote, bekende apps ons blijken te tracken en op die manier – zonder dat we het weten – met onze gegevens ‘aan de haal gaan’. Apps als Microsoft OneDrive, Spotify en Nike maken gebruik van trackers.

Information security

Dat dergelijke trackers bestaan en dat bekende bedrijven hiermee werken is overigens geen geheim. Ze kunnen voor diverse doeleinden worden ingezet, bijvoorbeeld om ads te personaliseren of om het gebruiksgemak van de apps te verbeteren. Het wordt pas gevaarlijk als de bedrijven niet secuur met hun information security omgaan. Gebruikers kunnen zichzelf niet of nauwelijks beschermen tegen trackers, omdat ze onopgemerkt hun werk doen en – zo blijkt ook uit het onderzoek van The Washington Post – vaak ‘s nachts actief gegevens verzamelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here