Kleding laten bedrukken: waar moet je op letten?

0
3739
Kleding bedrukken
Kleding bedrukken

Wil je kleding laten bedrukken? Dan is het niet simpelweg een kwestie van je ontwerp naar de drukker sturen en maar hopen op het beste. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je van het gewenste resultaat verzekerd wil zijn. Wij hebben een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet!

#1. Maak een geschikt ontwerp

Tegenwoordig kun je vrijwel alles op kleding laten drukken: teksten, logo’s, grafische elementen, illustraties en foto’s. Het is wel van belang dat je een ontwerp maakt dat zich goed leent voor het bedrukken van kleding. Die oude foto uit je kindertijd is leuk, maar komt wellicht beter tot zijn recht als je hem op canvas laat printen en ophangt.

#2. Bepaal de kleuren

Hou er rekening mee dat hoe meer kleuren je ontwerp bevat, hoe duurder het drukken zal zijn. Eénkleurige bedrukkingen (zoals een zwart logo op een wit kledingstuk of een wit logo op een zwart kledingstuk) zijn het goedkoopst. Hoe meer kleuren je wil, hoe hoger de kosten. Daarbij moet je ervoor zorgen dat de kleding en bedrukking voldoende contrasteren. Een oranje tekst op een roze T-shirt heeft niet alleen te weinig contrast, maar vloekt ook behoorlijk!

#3. Zorg voor de juiste resolutie

Net zoals bij het afdrukken van ontwerpen met een gewone printer, moet je ontwerp voor het bedrukken van kleding van een goede kwaliteit zijn. Controleer de afmetingen en de resolutie van het ontwerp. Voor drukwerk wordt een minimale resolutie van 300 DPI gehanteerd. Is de resolutie te laag, dan loop je namelijk het risico dat de gedrukte afbeelding pixelated uitvalt. Wil je kleding laten bedrukken met een logo of tekst? Dan kan dit het beste worden opgemaakt met vector-gebaseerde software zoals Adobe Illustrator. Dit geeft altijd het meest strakke resultaat.

#4. Lever het ontwerp aan in het juiste bestandsformaat

De meeste drukwerkbedrijven geven op hun website aan in welk bestandsformaat je het ontwerp moet aanleveren. Meestal is dat in .PDF. Wanneer er nog iets aan het ontwerp moet worden aangepast en jij kunt dit niet zelf, dan kun je dit soms tegen een kleine meerprijs door het drukwerkbedrijf laten doen. In dat geval zullen ze om de werkbestanden vragen (.AI of .PSD).

#5. Selecteer het te bedrukken kledingstuk

De meeste online drukwerkbedrijven hebben tegenwoordig een zeer uitgebreid assortiment met kleding die je door hen kunt laten bedrukken. Raadpleeg voor het selecteren van een kledingstuk altijd de matentabel, zodat je zeker weet dat je de juiste maat bestelt. Als het kledingstuk eenmaal bedrukt is met jouw ontwerp kun je deze meestal niet retourneren!

#6. Geef duidelijk aan waar de print moet komen

Wil je een T-shirt of trui bedrukken? Geef dan aan of de print op de voor- of achterkant moet komen. En of hij bovenaan bij de hals, in het midden of juist lager geplaatst moet worden. Hou bij het bepalen van de locatie rekening met de pasvorm van het kledingstuk en hoe het doorgaans gedragen wordt. Als je bijvoorbeeld een sweater met capuchon wil laten bedrukken, is het zonde als je je logo bovenaan op de achterkant laat zetten; dan zal de print meestal namelijk bedekt zijn door de capuchon.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here