Waar moet je aan denken om je bedrijf 24/7 online te houden?

0
1856
Serverkasten

Anno 2019 is het voor veel ondernemingen een grote klus om haar dienstverlening 24 uur per dag te leveren. De kans op een storing zit in een klein hoekje en een fout is zo gemaakt. Misschien wel een fout waardoor de gehele infrastructuur in de onderneming in de problemen komt. Om de continuïteit van je organisatie te waarborgen dien je met een aantal zaken rekening te houden. Bijvoorbeeld met goede netwerkoplossingen en back-ups. We sommen de belangrijkste punten voor je op.

De connectie met het internet

Internet is niet meer weg te denken. Het klantcontact gaat via het internet, de orders komen binnen via het internet, het interne netwerk draait soms volledig in de Cloud. Hartstikke snel en fijn, maar wat gebeurt er als er het netwerk overbelast wordt? Een DDoS-aanval kan ieder bedrijf overkomen en ook een storing bij de internet provider kan geregeld voorkomen. Zaak dus om hier een plan B voor te hebben, of ervoor te zorgen dat je bij zo’n situatie niet afhankelijk bent van één bron. Door privé netwerk aan te leggen, dat volledig van het internet is gescheiden, is je performance altijd voorspelbaar. Je bent daardoor ook niet meer kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf.

Een veilige internetverbinding creëren

Om te veiligheid van de internet verbinding te vergroten is het aan te raden om dit via een VPN te laten verlopen. Daardoor wordt de verbinding tussen je onderneming en de VPN server versleuteld. Anderen kunnen de data daardoor niet meer inzien. Je weet dan zeker dat gevoelige informatie niet in de handen van anderen kan komen door bijvoorbeeld een hack via de wifi-router. Voor het opzetten van een VPN-verbinding zijn meestal geen grote investeringen nodig, terwijl je er wel veel profijt van hebt.

Maak een externe back-up

Het komt geregeld voor dat een systeem er volledig uit komt te liggen. Door een bug, een menselijke fout of een reden welke je niet had kunnen voorzien. Wanneer je een back-up maakt kan je die natuurlijk terugzetten. Maar wat als je niet meer bij de back-up kunt komen omdat de server waarop de back-up staat niet meer werkt? Het is daarom verstandig om een externe back-up te maken van alle belangrijke dingen die je organisatie nodig heeft om door te kunnen gaan met de werkzaamheden. Denk goed na over de frequentie van de back-ups. Bij sommige bedrijven kan een wekelijkse back-up prima, maar bij andere zal dit vaker moeten gebeuren. Als je van de afgelopen 12 uur de bestellingen niet meer kunt achterhalen heb je een groot probleem. Je kunt dan beter ieder uur een automatische back-up laten maken.