Hoe gaat het chippen van een kat in zijn werk?

0
1014

In Nederland worden momenteel zo een 2,6 miljoen katten als huisdier gehouden. Het kan echter weleens voorkomen dat de kat vermist raakt en dan wil je deze natuurlijk dolgraag terugvinden. In dat geval kan de kat het beste gechipt worden. Dierenkliniek ‘t Leijdal vertelt in dit artikel meer over het chippen van een kat. 

Wat is een microchip of transponder nummer? 

De microchip die onder de huid wordt gebracht is ter grootte van een rijstkorrel. Deze chip wordt tussen de schouderbladen van de kat geplaatst. Bij het plaatsen van de microchip krijgt de kat ook direct een 15 cijferig chipnummer. Dit chipnummer wordt ook wel het transpondernummer genoemd.

Reden om de kat te chippen

Op dit moment is het in Nederland nog niet verplicht om de kat te chippen. Dit op dit moment bij ons buurland België al wel het geval. De reden dat men ervoor kiest om de kat te chippen is natuurlijk om deze zo snel mogelijk terug te vinden nadat deze vermist wordt. Deze chip kan zowel in Nederland als in het buitenland worden afgelezen. Bij het chippen van de kat zit geen minimale leeftijd verbonden, vaak wordt dit wel gecombineerd met de vaccinatie op de leeftijd van 9 weken. 

Kan ik controleren of mijn kat gechipt is? 

Met behulp van een chipreader kan worden gecontroleerd of de kat gechipt is. Deze chipreader kan de chip onder de huid aflezen en laat de 15 cijferige code zien. Deze code kan vervolgens worden ingevoerd op een site als chipnummer waar direct wordt aangegeven bij welke databank de kat geregistreerd is en met welke gegevens. 

Aanpassen van de registratie 

Ben je zelf onlangs verhuisd dan is het ook verstandig de database aan te passen gezien ook de kat met je mee zal verhuizen. Mocht uw kat plotseling nergens meer te vinden zijn en wordt deze door iemand anders gevonden dan kan gemakkelijk de rechtmatige eigenaar teruggevonden worden.