Het aantal geregistreerde drugsdoden blijft maar toenemen. In 2017 overleden er nog 262 mensen. In 2016 waren dit er 235 mensen. Ook dit jaar is de verwachting dat het aantal drugsdoden weer zal stijgen. Of je nou zelf verslaafd bent aan drugs, je iemand kent die verslaafd is of je simpelweg wilt weten hoe je een drugsverslaving kan herkennen; in dit artikel lees je hoe je een verslaving als speed kan laten behandelen.
Hoe herken je een drugsverslaving?
Bij een drugsverslaving herken je de symptomen door de stemmingswisselingen. Op het ene moment is iemand vrolijk en dan weer chagrijnig. Iemand die verslaafd aan bijvoorbeeld speed is presteert degene steeds minder. Zijn leven draait dan alleen nog maar om drugs.
Een drugsverslaving herken je door een combinatie van factoren. Kijk bijvoorbeeld niet alleen naar het gezicht, maar let ook op zijn gedrag, zoals het erg snel afvallen, de stemmingswisselingen en het opmaken van veel geld.
Zo voer je een gesprek bij een vermoeden van drugsgebruik
Een gesprek hierover voeren vergt voorzichtigheid. Probeer degene niet te confronteren met zijn drugsgebruik. Ga degene dus niet ondervragen, waardoor je in een ‘welles-nietes’ discussie belandt. Kies er eerder voor om het gesprek open in te gaan. Blijf tijdens zo’n gesprek rustig en voorkom dat je heel emotioneel het gesprek in gaat. Indien het te confronterend wordt gaat hij er namelijk eerder voor kiezen om te ontkennen. Probeer in dit gesprek rustig en geïnteresseerd te blijven.
Geef niet direct je mening
Ben je er achter gekomen dat degene bijvoorbeeld speed gebruikt? Geef dan niet meteen je ongezouten mening. Vraag eerder waarom hij dat heeft gedaan en wat voor positieve effecten dat voor hem heeft. Vraag in deze fase objectief door, om zo meer te weten te komen over het drugsgebruik.
Wat zijn jouw normen en waarden?
Geef wel aan, uiteraard naar redelijkheid, wat wel en niet voor jou toelaatbaar zijn. Wellicht is degene niet met je standpunt eens, maar dan weet hij in ieder geval wel wat de mening is. Vervolgens is het wijs om alles te bezinken en te overleggen met de nabestaanden.
Maak heldere afspraken
Probeer samen met je nabestaande afspraken te maken. Maak deze afspraken SMART. Dit betekent dat ze Specifiek, Meetbaar, Aantrekkelijk, Resultaatgericht en Tijdsgebonden moeten zijn. Een doelstelling moet met name specifiek, resultaatgericht en tijdsgebonden zijn. Probeer in je doelstelling getallen en een tijdspad erin te verwerken. Dus niet: Volgende week ben je clean. Om een goede doelstelling te formuleren is het raadzaam contact op te nemen met een kliniek, zoals ChangesGGZ. Afhankelijk van hun advies maak je namelijk een realistische doelstelling. De volgende doelstelling is realistischer, aantrekkelijker voor degene, meetbaar én tijdsgebonden: Binnen 3 maanden neem je 80 procent minder speed in vergelijking met nu.
Kies een kliniek
Tot slot is het verstandig om te kijken welke kliniek het prettigste is om af te kicken. Kijk hierbij ook goed naar zijn zorgverzekering. Wat krijgt hij wel en niet vergoed? Het moet natuurlijk allemaal wel te betalen zijn, want anders raak je van de regen in de drup!