De feiten en fabels over tanden poetsen ontrafeld

0
886
Witte tanden

Maakt whitening tandpasta je tanden echt witter? En is het wel zo slim om een keer per dag je tanden te poetsen? In dit artikel wordt voor jou duidelijk gemaakt wat feiten en wat fabels zijn wat betreft tanden poetsen. Verder lees je waar je op moet letten bij het vergelijken van de tandartsen, zoals een tandarts uit Vlaardingen.

Krijg je wittere tanden van whitening tandpasta?

Nee, is het korte antwoord. Je tanden worden wel een kleine beetje bleker, maar ze kunnen nooit witter worden dan de oorspronkelijke kleur. Alleen tandpasta dat wordt gebleekt met waterstofperoxide maakt je tanden witter. Dit wordt echter nooit gebruikt voor tandpasta’s, waardoor de tandpasta’s je tanden niet witter maken dan de oorspronkelijke kleur.

De tandpasta zorgt er wel voor dat je tanden minder vies en vuil worden. De Consumentenbond vindt de reclames over ‘wittere tanden’ dan ook misleidend.

Poets je tanden na het ontbijt

Moet je je tanden nou voor of na het ontbijt poetsen? Volgens deskundigen is het beter om vóór het ontbijt je tanden te poetsen. Dat zit zo: Je poets je tanden om tandplak te verwijderen. Als je iets fris hebt gedronken, zoals vruchtensap, kan je wel je tandglazuur poetsen. Hiervoor moet je wel heel hard poetsen met een schurende tandenborstel. In de tandpasta zit een schuurmiddel om je tandplak te verwijderen. Als er een grote mate van dit schuurmiddel in de tandpasta zit kan dit je tandglazuur aanpassen. Gelukkig is de hoeveelheid schuurmiddel bij de meeste tandpasta’s klein. Desondanks is het toch beter om voor je ontbijt je tanden te poetsen. Verwijder wel na het eten de etensresten met bijvoorbeeld een tandenstoker.

Moet je eigenlijk wel je tanden voor het slapen gaan poetsen?

Misschien twijfel je nu ook of het wel verstandig is om je tanden voor het slapen gaan te poetsen. Hoe zit dit? Volgens een tandarts is het vooral belangrijk dat je 2x in 24 uur poetst. De bacteriën produceren zuur, wat je weg wilt hebben. Met name als je gaat eten produceren deze bacteriën zuur, wat je tandglazuur aantast. Het zuur gaat je tandglazuur aantasten, wat kan leiden tot gaatjes.

De gewoonte om in de avond en de ochtend te poetsen is voornamelijk bedacht om een ritme aan te houden. Wat is dan wel een geschikt moment om de tanden te poetsen? Volgens een universitair docent is het slim om je tanden te poetsen tussen het avondeten en voor het slapen gaan. Zo gaat de fluoride een bescherming opbouwen tegen het zuur, waardoor de kans op gaatjes klein wordt.

Moet je wel na het eten je mond spoelen?

Ook dit is een fabel. Na het tandenpoetsen hebben veel mensen de neiging om direct daarna de mond te spoelen. Dit kan je maar beter achterwege laten! Anders spoel je de fluoride van je tanden weg. Als je dus je mond spoelt beschermt de fluoride niet langer meer je tanden. Er blijft slechts een dun laagje over!

Hopelijk ben je na het lezen meer hoe je je tanden moet poetsen. Zolang je twee keer per dag twee minuten lang je tanden poets en twee keer per jaar naar de tandarts in Vlaardingen gaat moet het wel goedkomen!