Het is voor jou als werkgever van essentieel belang om de regie op verzuim te behouden. Dit doe je door het voeren van een actief verzuimbeleid. Maar hoe ziet zo’n actief verzuimbeleid er eigenlijk uit? En hoe kun je dit realiseren?
Waarom is regie op verzuim zo belangrijk?
Verzuim behoort tot de grootste kostenposten voor een bedrijf. De kosten voor een zieke werknemer liggen rond de €250 per dag en kunnen dus snel oplopen. Het is dus van belang dat je er als werkgever alles aan doet om het verzuim zo laag mogelijk te houden. Dat betekent dat je de juiste omstandigheden moet creëren voor je werknemers om op een veilige, gezonde manier te kunnen werken, en dat je ervoor moet zorgen dat de inzetbaarheid wordt vergroot. Daarnaast dient ongeoorloofd verzuim op een verantwoorde manier te worden aangepakt. Op die manier kun je een hoop verzuimkosten besparen!
Hoe ziet een actief verzuimbeleid eruit?
Er komt nog heel wat kijken bij het voeren van een actief en vitaal verzuim beleid. Er komen namelijk allemaal wettelijke verplichtingen bij kijken. Daarbij bestaat een groot deel van een actief verzuimbeleid uit het treffen van preventieve maatregelen. Hierbij kun je denken aan:
- Het opstellen van een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) voor het opsporen van potentieel ziekmakende factoren in het bedrijf;
- Het aanpakken van ziekmakende factoren;
- Het periodiek analyseren van de verzuimcijfers (en hier indien nodig adequaat op inspelen);
- Het onderhouden van goed contact met de werknemers;
- Het tijdig ingrijpen bij afwijkend gedrag;
- Zorgdragen dat ziekmeldingen direct via de leidinggevende verlopen.
En dan is er ook nog het zogeheten re-integratie gedeelte van het verzuimbeleid. Dit bestaat uit o.a.:
- Het onderhouden van contact met de zieke werknemer ter bevordering van een snelle terugkeer, of eventueel het zoeken naar alternatieven voor een snelle terugkeer (bijvoorbeeld tijdelijk vanuit huis werken);
- Het opstellen van een re-integratieplan, in samenwerking met o.a. de bedrijfsarts;
- Het begeleiden van werknemers bij werkhervatting.
Hoe hou je de regie op verzuim?
Als werkgever heb je het waarschijnlijk al druk genoeg. Je beschikt wellicht niet over alle benodigde kennis en expertise op het gebied van verzuim. Daarbij zal je als werkgever wellicht ook wel vragen hebben. Wat is frequent verzuim, bijvoorbeeld? Hoe pak je de re-integratie bij langdurig verzuim aan? Is er misschien ruimte voor verbetering in je proces rondom ziekmelding? Het is daarom zeker aan te raden om een specialist op het gebied van verzuimbegeleiding in te schakelen. Hierbij kun je denken aan een verzuimspecialist, een casemanager verzuim, een bedrijfsarts, een arbeidshygiënist, een veiligheidskundige of een arbeid- en organisatiedeskundige. Deze kunnen de belangrijkste en meest tijdrovende verzuim-gerelateerde taken uit handen nemen. Zo kun jij je als werkgever weer op je kerntaken concentreren.
Tot slot
Hoe een goed verzuimbeleid er precies uitziet, is voor een groot deel afhankelijk van wat voor soort bedrijf je hebt en hoe de bedrijfscultuur eruitziet. Het moet namelijk in alle opzichten aansluiten op je bedrijf. Het gaat dus om maatwerk! Als je ervan verzekerd wilt zijn dat je de regie op verzuim kunt behouden, schakel dan een specialist op het gebied van verzuimbegeleiding in.