Populariteit intensief sporten groeit door hoge werkdruk

0
1605
Workout

De hoge intensiteitstraining (HIIT training genoemd) wordt steeds populairder bij sportscholen. Dit heeft er naar alle waarschijnlijkheid mee te maken dat mensen steeds minder tijd hebben en een hogere werkdruk ervaren.

Het meeste halen uit je workout!

HIIT staat voor ‘high intensity interval training’, dit soort trainingen bestaan uit een korte intensive training. Dit kan een kracht- of cardioworkout zijn. HIIT is een workout die zich richt op vetverbranding, spieropbouw of conditie opbouw en duurt over het algemeen slechts 20 tot 30 minuten, op die manier kunnen sporters het meeste halen uit de tijd die ze hebben om te sporten.

HIIT is dus ideaal voor mensen die weinig tijd hebben en toch goed willen sporten. Een HIIT-training bestaat uit een interval training waarbij er een tot 80/90% van het maximale vermogen gepresteerd wordt om vervolgens 1 tot 2 minuten te rustten vervolgens wordt proces herhaald tot de 20 minuten tot 30 minuten is voltooid.

“Je wordt gestimuleerd om tot het maximale te gaan en eigen grenzen te verleggen”, zegt De Vreede, woordvoerder van Sportcity, als een van de redenen voor de populariteit. “Ook kun je de les op je eigen niveau volgen, maar toch in 30 minuten maximaal vet verbranden en werken aan de conditie en kracht voor het hele lichaam” zegt hij over HITT.

De Vreede denkt niet dat de training een vervanging is voor een hele sport, maar een toevoeging is aan het bestaande schema van een sporter. Men heeft zo een extra keuze.

Bewustwording

Er wordt steeds meer bewustwording gecreëerd over het nut van HIIT-trainingen onder de sportschool bezoekers. Volgens Ashley Samwel van Fit Twente Six zoeken mensen steeds meer naar een andere manier van trainen. Sportschool bezoekers ontdekken een andere manier van trainen die veel effectiever voor ze is, waar voor heen sportschoolbezoekers soms tijden lang niks deden, kunnen ze nu in een klein tijdsbestek hun energie kwijt.

Dat HIIT-training goed werkt is langer bekent onder kenners, door de intensiteit van de training ontstaat een langere EPOC (excess of post exercise oxygen consumption). Dat betekent dat het lichaam in de twee uur na de inspanning meer energie verbruikt. Daarbij heeft het inderdaad een positief effect op de vetverbranding. Doordat tijdens je workout hoge intensieve momenten worden afgewisseld met rustmomenten, zorgt dat het ervoor dat je hartslag heen en weer blijft schommelen en daardoor je stofwisseling constant op een hoge verbranding blijft. Zelfs na je training blijft je stofwisseling calorieën verbranden als een gek.

Bewust sporten

Bij HIIT-trainingen is het wel belangrijk dat er bewust gesport wordt. Blessures kunnen snel ontstaan en erg vervelend zijn. Zorg dus voor een goeie warming-up en neem ook je rust. Daarbij is het noodzakelijk om goede sportschoenen te dragen. Als je snel kniepijn krijgt, dan is het raadzaam om inlegzolen te gebruiken.Voor spierontwikkeling is rust dan ook essentieel, daarom kun je het beste na een intensieve workout zorgen voor een dag rust. Ook is het raadzaam om advies te vragen aan de begeleiding van de sportschool waar je sport of deel te nemen aan georganiseerde groepslessen die HIIT trainingen aanbieden.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here