Hoe kun je een ISO 27001 behalen?

0
30
ISO 27001

De meeste bedrijven werken met online systemen. Dit is praktisch, maar tegelijkertijd  is het ook risicovol. Cybercriminelen kunnen namelijk vertrouwelijke gegevens stelen en een bedrijf daarmee chanteren. Om dergelijke zaken te voorkomen zijn bedrijven tegenwoordig gebonden aan strenge richtlijnen. Er is recentelijk een nieuwe wet omtrent Algemene Verordening Persoonsgegevens ingevoerd. Dit een Europese wet en iedereen in de Europese Unie moet eraan voldoen. De richtlijnen zijn echter best complex en daarom is er een ISO 27001 cursus in het leven geroepen. 

Eerst is er een ISO 27001 audit nodig

Je kunt helaas niet zomaar met deze cursus beginnen. Eerst heb je als bedrijf namelijk een ISO 27001 audit nodig. Er moet namelijk eerst gecontroleerd worden of je binnen het bedrijf een goed managementsysteem hebt. Ook wordt er dan gekeken naar de informatiebeveiliging. Er wordt dus naar verschillende zaken gekeken tijdens de ISO 27001 audit. Gelukkig heb je als bedrijf de mogelijkheid om je erop voor te bereiden. 

Download de ISO 27001 checklist

Op internet vind je een ISO 27001 checklist. Daar staat aangeven waar de organisatie zich op moet voorbereiden. Het is aan te raden om pas een ISO 27001 audit in te schakelen nadat alle elementen op de checklist zijn afgevinkt. Ook dan ben je er als bedrijf nog niet altijd. Er bestaan immers verschillende audits, want elke organisatie is anders ingericht. 

Externe hulp voor ISO 27001 audit inschakelen

Heb je als organisatie weinig ervaring met managementsystemen en ben je bang voor de ISO 27001 audit? Dan kun je via verschillende beveiligingsorganisaties externe hulp inschakelen.  Dergelijke organisaties kunnen bijvoorbeeld een pre-audit uitvoeren. Er wordt dan hetzelfde gedaan als een echte audit, maar dan krijg je tijdens het proces constant feedback. Er wordt gekeken wat de status van het managementsysteem en vervolgens krijg je goede feedback. 

Aan de slag met  ISO 27001

Is de ISO 27001 audit binnen? Dan kan de organisatie vervolgens een ISO 27001 certificering aanvragen. Deze certificering is bijzonder belangrijk voor de organisatie, want bij  een eventueel beveiligingslek zijn de gevolgen voor de organisatie groot. De gevoelige informatie kan op straat komen te liggen en dat kan een grote maatschappelijke impact tot gevolg hebben. Ook kun je dan te maken krijgen met hoge boetes. Met een ISO 27001-certificaat op zak laat je zien dat je veel doet aan persoonsbeveiliging. Ook is het risico op een eventueel lek daarmee geminimaliseerd.