CNC frezen, draaien en verspanen: wat is het?

0
1544
CNC
CNC

Misschien heb je de bovenstaande termen wel eens voorbij horen komen: CNC draaien, frezen of verspanen. Voor de meesten van ons is het waarschijnlijk wel duidelijk dat dit iets technisch is, maar wat het precies inhoudt? Dat is voor velen onduidelijk. Daarom leggen wij het je uit in deze blog, dus na het lezen hiervan weet jij precies wat CNC frezen, draaien en verspanen inhoudt. 

CNC, een afkorting

CNC is, zoals je misschien wel had verwacht, een afkorting. CNC staat voor Computer Numeric Control. Dit is een andere benaming voor computergestuurde machines. Deze machines worden voornamelijk ingezet om materialen of halffabricaten te bewerken. 

De technieken

CNC frezen, draaien en verspanen zijn verschillende technieken, die wel met elkaar te maken hebben. Deze technieken worden gebruikt om bijvoorbeeld bepaalde onderdelen van een machine te maken. Deze onderdelen zijn zo specifiek dat deze met een speciale techniek gemaakt moeten worden.

CNC frezen

Frezen is een vorm van een verspanende bewerking. Wanneer je gaat frezen dan wordt er gebruik gemaakt van roterend gereedschap. Dit houdt in dat het materiaal dat gefreesd wordt, wordt vastgezet. Het gereedschap draait er dan omheen. Tijdens het draaien, worden er elke keer kleine stukjes van het metaal afgeschaafd. Door de computer op de juiste manier in te stellen, kom je uiteindelijk tot de gewenste vorm.

CNC draaien

Bij CNC draaien gebeurt ongeveer hetzelfde als bij frezen, alleen zijn in dit geval de rollen omgedraaid. Dat houdt in dat het product wordt vastgeklemd, maar het is in dit geval niet het gereedschap wat draait. Het product draait rondt en komt daardoor tegen een beitel aan. Deze beitel schraapt vervolgens af, wat er afgeschraapt moet worden. 

Het is erg belangrijk dat het product goed vast zit en dat de draaisnelheid niet te hoog of te laag is. Is er iets verkeerd afgesteld, dan kan dat zorgen dat het product niet juist wordt afgewerkt. 

CNC verspanen

CNC verspanen vindt binnen verschillende industrieën plaats. Niet alleen metaal, maar ook voor hout is deze manier van werken een goede oplossing. Er wordt gezorgd voor de juiste vorm. 

Wie doet dat dan?

Nu je weet wat de technieken CNC frezen, draaien en verspanen inhouden, vraag je je misschien af waar je dit kan laten doen. Er zijn hier verschillende, gespecialiseerde bedrijven voor. Met speciale machines kunnen zij deze technieken uitvoeren. Evink CNC verspaning is zo’n bedrijf, gespecialiseerd in het vervaardigen van kleine tot middelgrote onderdelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here