Er is bijna niemand meer in Nederland die niet in het bezit is van een smartphone. Of je het nou professioneel of persoonlijk gebruikt, er staan altijd gegevens waarvan je niet wilt dat andere deze hebben en dan zeker niet hackers. Voorkom dat je gegevens gestolen worden met deze tips en tricks.
Dat hacking gezien wordt als een steeds grotere bedreiging in het digitale landschap is wel te zijn aan de overvloed van computerbeveiliging software, ICT banen en engineer vacatures. Je hebt zelf vast ook al één van deze beveiligingssoftware geïnstalleerd op je computer maar wist je dat je computer bij lange na niet het meest kwetsbare apparaat is dat je in jouw bezit hebt?
Nog kwetsbaarder dan je computer is je smartphone. Net zoals je computer bevat je smartphone een hoop gegevens die niet in de handen van een hacker mogen vallen. Denk bijvoorbeeld aan je mobiel bankieren gegevens of een scan van je ID. Voorkom dat deze informatie in de verkeerde handen valt door deze handige tips.
Klik niet op links en bijlagen in onbetrouwbare mails
Heb je een mail ontvangen van een afzender die je niet kent en hebben ze in deze mail een link of bijlage toegevoegd? Klik hier dan niet op! Deze kunnen virussen of spyware bevatten.
Geef je gegevens niet zomaar vrij
Soms krijg je een mail binnen die vraagt om persoonlijke gegevens zoals bijvoorbeeld je bank inloggegevens, je paypal of je DigiD. Hackers sturen deze mails met de intentie je inloggegevens te stelen.
Ze maken de mails zo geloofwaardig mogelijk. Het lijkt precies op de mails die je normaal gesproken krijgt van een bedrijf zoals Paypal. Hoe herken je zo een email dan? Door goed te letten op de domeinnaam van afzender. Is deze ook maar iets anders dan het adres van de website in kwestie? Dan is het waarschijnlijk niet betrouwbaar.
Vaak vragen organisaties ook niet om je inloggegevens in te voeren via de mail en voegen ze geen link toe aan de mail. De bedoeling is dus dat je zelf naar hun website gaat en inlogt. Dit zijn tekens van betrouwbaarheid.
Bescherm je telefoon tegen malware
Je bent vast bekend met de termen spyware en virussen. Deze vallen beiden onder het begrip malware. Malware wordt geïnstalleerd op je mobiel zonder dat je het doorhebt.
Er zijn verschillende methoden om je mobiel tegen malware te beschermen.
Ten eerste is het handig om gelijk software updates te installeren wanneer deze beschikbaar zijn. Bij elke update wordt de beveiliging verbeterd.
Ten tweede is het handig om apps die je niet meer gebruikt van je telefoon te verwijderen. En als je toch bezig bent met het verwijderen en downloaden van apps, installeer dan ook even een gratis antivirus app (Avast, Bitfender).
Download apps van de Google play store of de Apple app store. Google en Apple controleren de apps die op hun stores worden gezet. Daarom komt het bijna nooit voor dat er schadelijke apps op de stores komen. Op het internet is deze extra controle er niet dus het risico op het downloaden van een schadelijke app is een stuk groter.
Er kan ook malware langs de inspectie van Google en Apple komen. Check daarom altijd even de reviews van een app. Zo kan je de rotte appels er gelijk uithalen!
Bescherm je inloggegevens
De meeste websites bieden een optie voor een twee stappen verificatie, maak hier gebruik van. Dit maakt het een stuk moeilijker voor hackers om je account te hacken.
Met deze tips verminder je de kans op een gehackte telefoon. Ontzettend handig in dit digitale tijdperk! Heb je het idee dat je telefoon al gehackt is omdat hij de laatste tijd vreemd doet? Raadpleeg dan een ICT’er of andere professional.