Amerikaanse beurzen beleven zwartste dag in jaren

0
952

Woensdag 24 oktober zijn de Amerikaanse beurzen fors lager uitgevallen dan afgelopen jaren. De reden hiervoor heeft meerdere oorzaken, tech- of chipfondsen als Apple, Microsoft, Amazon, Qualcomm en Intel raakten fors terrein kwijt maar ook de gevonden explosieven in de post van Hilary Clinton en Barack Obama speelden een rol.

Explosieven

Het klinkt misschien bizar; bompakketten die de beurs beïnvloeden. Maar het is zeker waar, een belangrijke factor van de beurzen is vertrouwen. Hoe meer vertrouwen er in een land is hoe stabieler de beurs zal zijn. Dankzij kordaat optreden van de veiligheidsdiensten in de Verenigde Staten zijn er dan wel geen slachtoffers gevallen, toch zit de schrik er bij veel Amerikanen goed in en dat is dus te merken op de beurs.

Microsoft

Van de grote spelers op de markt, werd Microsoft misschien wel het hardst getroffen met een daling van 5,4%. AT&T een telecom bedrijf had ondanks een hogere omzet en winst toch te maken met een daling op de beurs van ruim 8%, ook andere grote partijen als Texas Instruments daalde met 8,2% door een tegenvallende omzet.

Boeing was juist een uitzondering op de regel, het vliegtuig maatschappij was met 1,3% juist gegroeid. De reden hiervoor is onder andere de toenemende vraag naar vliegtuigen. Aangezien de resultaten positiever zijn dan verwacht is dat ook voldoende aanleiding voor het bedrijf om zijn vooruitzichten naar boven bij te stellen.

Defensie concern Northrop Grumman is ook positiever gesteld over de behaalde kwartaalcijfers, het aandeel werd dan ook 6% lager gezet. Ondanks druk op de winstmarges stelde ook pakketbezorger UPS haar aandeel bij met 5,5% naar beneden. Ook het moederbedrijf van de Burger King Restaurant Brands voerde de winst flink op.

Prijs olie

Wat opvallend is dat juist de prijs van een vat olie licht gedaald is. Een vat olie zou nu ongeveer $75,53 moeten kosten. Dat betekent een daling van 0,2%. Kenners verwachten juist dat de prijs van olie de komende tijd wel eens flink zou kunnen stijgen. De reden hiervoor is dat de Verenigde Staten sancties heeft opgelegd tegen Iran. Iran kan daardoor niet meer zoveel olie exporteren. Dit kan door andere landen niet zomaar opgevangen worden. Kenners verwachten dan ook dat de prijs tegen kerst gestegen kan zijn naar meer dan $100 per vat. Dit zou onder andere beteken dat de benzineprijs ook flink zal gaan stijgen. Tot nu toe is daar in ieder geval nog niet veel terecht van gekomen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here