De voordelen van een huis laten ontwerpen in 3D

0
2847
Huis laten ontwerpen
Huis laten ontwerpen

Veel mensen die een huis laten ontwerpen kiezen voor 2D tekeningen. In de allereerste schetsfase is dat helemaal prima. Toch is het verstandig om ook een 3D ontwerp te laten maken. Je huis laten ontwerpen in 3D biedt namelijk een hoop voordelen!

#1. Je kunt een virtuele tour maken door een huis dat nog niet bestaat

Visualiseren gaat niet iedereen even gemakkelijk af. Als jij een 2D tekening van een huis voor je krijgt, kun je jezelf dan in dat huis zien staan? Dat is lastig. Met een 3D ontwerp hoef je eigenlijk weinig meer te visualiseren; de meeste architecten maken namelijk vaak ook een 3D tour van het huis. Tijdens zo’n 3D tour krijg je pas écht inzicht in hoe je huis eruit komt te zien. Je kunt hoeken controleren die je met een 2D ontwerp misschien nooit gezien zou hebben. Als de indeling die je in gedachten had toch niet zo praktisch blijkt, dan merk je dat meteen. Je krijgt niet alleen meer inzicht in hoe je huis in elkaar zit, je kunt ook echt ervaren hoe het eruit ziet, hoe het aanvoelt en hoe het presteert. Je kunt je toekomstige huis echt beleven. En dat heeft een grote meerwaarde. Het maakt het ontwerpen van je huis makkelijker en kan je de zekerheid geven dat je de juiste keuzes maakt.

#2. Een huis laten ontwerpen in 3D voorkomt bouwfouten

Je huis laten ontwerpen in 3D kan je een hoop ellende besparen tijdens de bouw! Wanneer er alleen 2D tekeningen beschikbaar zijn, kun jij als klant waarschijnlijk niet beoordelen of de bouwtekeningen geen fouten bevatten. Het uitlezen van 2D bouwtekeningen is namelijk niet zo simpel als je wellicht zou denken. Hoewel 2D tekeningen tegenwoordig eenvoudig digitaal kunnen worden aangepast, loop je hiermee nog altijd het risico dat plattegronden en ontwerpen van doorsnedes en aanzichten niet naadloos op elkaar aansluiten. Dat komt omdat je met 2D ontwerpen altijd meerdere afzonderlijke tekeningen hebt. Het herstellen van dergelijke fouten kan een hoop onnodige kosten met zich meebrengen. Kosten die voorkomen hadden kunnen worden als je een 3D bouwtekening had laten maken… Kies je voor een 3D ontwerp, dan worden plattegronden, doorsnedes en aanzichten voor een groot deel door het softwareprogramma gegenereerd. Dit reduceert het risico op fouten.

#3. Je weet precies hoeveel bouwmaterialen je moet bestellen

Met 2D bouwtekeningen is het een lastige en tijdrovende klus om in te schatten hoeveel bouwmaterialen er precies nodig zijn. Laat je een 3D ontwerp maken, dan kan de hoeveelheid benodigde bouwmaterialen doorgaans gemakkelijk worden uitgelezen. Zo voorkom je dat er teveel wordt besteld, en kun je ook controleren of de aannemer niet toevallig te hoge bedragen op de offerte heeft gezet. Met een 3D ontwerp kun je dus een hoop geld besparen, of het nu gaat om de bouw of verbouw van je huis!

#4. Je huis laten ontwerpen in 3D is efficiënter en kan zelfs goedkoper zijn!

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat een huis laten ontwerpen in 3D vele malen duurder is dan een 2D ontwerp. In de praktijk blijkt echter vaak dat het tegendeel waar is! Hoe dat komt? Het maken van 3D ontwerpen is veel efficiënter! Voor een 2D ontwerp heb je al snel zo’n 20 verschillende tekeningen nodig. Plattegronden en tekeningen van doorsnedes en gevels moeten allemaal apart worden gemaakt, en dat kost tijd. Die uren zal de architect uiteraard aan jou doorberekenen. Van een 3D ontwerp heb je er in feite maar één nodig. Bovendien maken veel architecten gebruik van softwareprogramma’s die in staat zijn om automatisch alle plattegronden en doorsnede-tekeningen te maken en alles foutloos te berekenen. Met andere woorden: architecten zijn vaak minder tijd kwijt aan een 3D ontwerp dan aan 20 losse tekeningen voor een 2D ontwerp. Het hangt natuurlijk af van welke architect je inschakelt, maar je huis laten ontwerpen in 3D kan echt goedkoper zijn dan een 2D ontwerp laten maken!   

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here