Voorbeelden van street art in Nederland

0
170

Voorbeelden van street art in Nederland
Graffiti is een vorm van kunst waarbij de meeste mensen gelijk denken aan de kladschilders die op allerlei garages en hoeken van huizen hun ´tag´ achterlaten zonder daar eerst om toestemming voor te vragen. Feit is dat je tegenwoordig graffiti kunst van internationale en lokale artiesten kan zien in grote steden. Deze street art is openbaar toegankelijk en het geeft een interessant kijkje op de steden waar ze in zijn aangebracht.

Covid 19 en street art
De Covid-19 situatie heeft gezorgd voor een beweging in de wereld van de street art. De kunstenaars hebben uiteraard zo ieder hun eigen mening en inbreng over dit onderwerp. Dat onderwerp vind je dan ook uitgebreid terug in de straatkunst. In meerdere grote steden tref je graffiti kunst aan over personages met mondkapjes maar je treft ook afbeeldingen van verbinding aan. De actualiteit zie je duidelijk terug in de street art, ook in dit geval.

De NDSM werf
In Amsterdam tref je de NDSM werf. Een groot uitgestrekt gebied met onder andere banksy’s als kunstwerken. Een gids kan je een rondleiding geven door dit gebied en meer vertellen over de kunstwerken en de kunstenaars die hun werk hebben achtergelaten op de muren in dit gebied. Het gaat om een soort vrijplaats voor kunstenaars waar meerdere vormen van openbare straatkunst te zien zijn.

Trap er niet in
Een andere vorm van street art murals kom je tegen in winkelstraten en op grote pleinen in steden. Het gaat om vernuftige tekeningen die met stoepkrijt of andere materialen zijn gemaakt die weer vervagen in een paar dagen of een week. Het zijn kunstwerken die het gevoel van diepte geven in een bestraat stuk. Deze kunstwerken zijn gemaakt door straatkunstenaars die op deze manier hun geld verdienen. Soms ligt de kunst voor het oprapen maar pas op dat je er niet in valt.