Kinderopvang bewuste keuze voor (werkende) ouders

0
852
Kinderopvang bewuste keuze voor werkende ouders

 

Steeds meer kinderen gaan al voordat ze naar de peuterspeelzaal of basisschool gaan naar de kinderopvang. Het groeiende aantal werkende moeders is een deel van de oorzaak, net als het toenemend aantal flexwerkers in Nederland. Maar wist je dat kinderopvang ook heel goed is voor de ontwikkeling van je kindje en dat sommige ouders daarom bewust voor een kinderdagverblijf kiezen?

Kinderopvang voor iedereen

Niet alleen kinderdagverblijven vallen onder kinderopvang, ook gastouders en buitenschoolse opvang behoren tot de mogelijkheden. De toename in het aantal flexwerkers zorgt ervoor dat veel van hen kiezen voor een gastgezin, maar er zijn tegenwoordig ook kinderdagverblijven die hierop inspelen. Flexibele opvang in Amsterdam bijvoorbeeld, van Oya’s Childcare. Naast standaard dagopvang, bieden zij flexibele opvang voor kinderen van ouders die op onregelmatige tijden werken of een veilige en vertrouwde opvang voor hun kind nodig hebben buiten de standaard openingstijden. Super handig!

Goed voor de ontwikkeling

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat kinderopvang goed is voor de ontwikkeling van je kind(eren). Je kleintje wordt begeleidt door één of meerdere professionele medewerkers met een pedagogische achtergrond, die leerzame en leeftijdsgerichte activiteiten ondernemen en je kindje op die manier motiveren en stimuleren. Verder is je zoon of dochter op een kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang of bij gastouders vaak omringd door leeftijdsgenootjes. Kinderen kijken graag af en imiteren gedrag. Ze leren op die manier ook om te delen, wat belangrijk is voor hun ontwikkeling.

Vanaf welke leeftijd kinderopvang?

In aanvulling op het onderzoek naar de rol van kinderopvang bij de ontwikkeling van kinderen, is ook gekeken naar de adviesleeftijd om te starten met kinderopvang. Het is het best om je kindje al op jonge leeftijd aan een oppasadres te laten wennen. Het advies is om vanaf 3 maanden te starten, zodat ze van jongs af aan leren socializen. Een fijne bijkomstigheid is dat je op die manier ook de eenkennigheidsfase voor bent. Tegen de tijd dat die begint, is jouw zoon of dochter al door dat eerste moment van wennen heen! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here