Zo maak je een goed lichtplan!

0
850
Modern living room interior with lights on in the evening

Verlichting kan je interieur maken of breken. De juiste verlichting creëert niet alleen meer sfeer, het zorgt ook dat de ruimte beter functioneert. Lees onze tips voor het maken van een goed lichtplan voor je interieur!

#1. Maak onderscheid tussen de verschillende soorten verlichting

We onderscheiden drie soorten verlichting: Ten eerste heb je de basisverlichting, die zich gelijkmatig over de ruimte verspreid. Dan is er de accentverlichting, doorgaans gerichte lampen die bedoeld zijn om voor het juiste werklicht te zorgen (bijvoorbeeld een leeslamp). En dan is er nog sfeerverlichting, waarmee je de aandacht naar een bepaald punt kunt trekken en de gewenste sfeer creëert. Alle drie deze soorten verlichting verdienen een plek in je lichtplan.

#2. Zorg dat de lichtschakelaars toegankelijk zijn

Hou bij het maken van je lichtplan rekening met de positionering van de lichtschakelaars. Als je een donkere kamer in loopt, dan wil je tenslotte wel gemakkelijk bij de lichtschakelaars kunnen komen. In bepaalde gevallen kan het handig zijn om schakelaars te installeren waarmee je een lamp vanaf meerdere plekken kunt bedienen. Denk bijvoorbeeld aan een trap waarbij je één schakelaar boven hebt en één beneden. Lichtsensoren zijn met name geschikt voor buitenverlichting, maar kunnen ook worden toegepast in pantry’s en inloopkasten. Je kunt ook overwegen om een geautomatiseerd systeem te installeren waarbij je de verlichting vanaf je smartphone kunt bedienen. Je specialist op het gebied van interieuradvies Hengelo kan je hierover adviseren.

#3. Hou ook rekening met het daglicht

Bij het maken van een lichtplan kun je het daglicht natuurlijk niet negeren. Probeer er zoveel mogelijk gebruik van te maken! Kies bijvoorbeeld voor raambekleding die helemaal open kan of in elk geval voldoende licht door kan laten wanneer dat gewenst is. In ruimtes waar relatief weinig daglicht naar binnen valt kun je overwegen om spiegels tegenover de ramen te hangen, om het natuurlijke licht te reflecteren.