Met deze 10 tips haal jij de beste houtkachel in huis

0
745

Met de koude dagen in het vooruitzicht wil je het liefst de hele avond bij de houtkachel zitten. Althans, als je die hebt. Misschien ben je nog op zoek naar een geschikte houtkachel. De keuze is reuze en dat maakt het alleen maar lastiger. Met deze 10 tips is de keuze voor een houtkachel niet moeilijk meer.

Is een houtkachel in huis wel mogelijk?

Een houtkachel in huis is natuurlijk heel sfeervol en gezellig, maar is dat eigenlijk wel mogelijk in jouw huis? Je hebt een goed rookkanaal of schoorsteen nodig die groot genoeg is voor de specifieke rookgasafvoer. Kijk daarom goed of jouw huis hieraan voldoet. En heb je wel voldoende ruimte in huis voor een houtkachel? Zo is een hangende kachel handig wanneer je minder ruimte ter beschikking hebt.

Houtkachels genoeg, maar wat zoek je precies?

De tweede tip is nadenken over hoe jouw ideale houtkachel eruit moet zien en van welk materiaal deze moet zijn. Misschien heb je al een idee, maar het is goed om de verschillende opties naast elkaar te leggen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een moderne, design, speksteen of ouderwetse houtkachel.

Bij een ouderwetse houtkachel denk je al snel aan zware, gietijzeren modellen. Maar tegenwoordig worden er ook gietijzeren kachels gemaakt die ‘lichter’ ogen en prima passen in een moderne inrichting. Daarnaast zijn er houtkachels gemaakt van plaatstaal. Uiteraard zijn er verschillen in eigenschappen. Een andere mogelijkheid is bekleding met speksteen. Dat geeft de houtkachel niet alleen een opvallende uitstraling, het zorgt ook voor een betere warmtegeleiding. Speksteen is zwaar: er zijn dan ook modellen met verschillende hoeveelheden speksteen. Sommige hebben slechts enkele kilo’s, andere bestaan compleet uit speksteen en zijn zo zwaar dat ze niet in z’n geheel vervoerd kunnen worden. Zulke kachels worden in huis opgebouwd.

En wil je een houtkachel met doorkijk of slechts een enkel raam? Zoek je een vrijstaande houtkachel of een inbouwhoutkachel? Genoeg aspecten om over na te denken dus.

Kies een houtkachel met een passend vermogen

Bij het kopen van een houtkachel is het belangrijk om te letten op het vermogen. Een te hoog vermogen heeft weinig zin. Een kachel kan dan niet optimaal branden, en dat is weer slecht voor het milieu. Een te laag vermogen is ook niet handig, het wordt dan lastig om een ruimte goed warm te krijgen. Kies daarom een houtkachel met een vermogen dat past bij jouw situatie.

Een duurzame en energiezuinige houtkachel

Koop een houtkachel waarmee je duurzaam en energiezuinig stookt. Je wilt de uitstoot van fijnstof natuurlijk zo laag mogelijk houden. Ga daarom alleen voor een houtkachel die aan de hoogste en meest strenge normen voldoet. En wist je dat een vrijstaande kachel extra zuinig is?

Investeer in een goede houtkachel

Aan elke houtkachel hangt een prijskaartje. Buiten kijf staat dat een goede en veilige verwarming nou eenmaal geld kost. Toch heb je er zelf enigszins invloed op: bijvoorbeeld met de keuze voor het model. Er zijn al houtkachels vanaf 400 euro. Ben je bereid iets meer te investeren? Dan kun je gaan voor een hoogwaardiger design van rond de 800 euro. Ook kun je besparen op de installatie door een hoop zelf te doen. Al is het niet aan te raden: een veilige aansluiting is onontbeerlijk als je werkt met vuur.