Hoe kunnen arbeidsmediators je helpen

0
14

Met behulp van arbeidsmediation worden conflicten netjes opgelost. Er zijn verschillende redenen waarom er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van een arbeidsmediator. In dit artikel leggen wij alles uit wat je moet weten over de hulp van een mediator en de voordelen ervan. Wanneer er een conflict plaatsvindt op de werkvloer, is het belangrijk dat er snel wordt gekeken naar een oplossing. Het probleem is echter dat het vaak voor de twee betrokkenen lastig is om samen tot deze oplossing te komen, aangezien er persoonlijke emoties bij komen kijken.

Het starten van een arbeidsmediator traject
Wanneer er sprake is van een conflict op de werkvloer, dan is het tijd om dit zo snel mogelijk op te lossen. Het kan zijn dat het conflict plaatsvindt tussen twee werknemers, maar het kan ook voorkomen dat er een conflict is tussen werkgever en werknemer. In dit geval kan een bedrijfsarts adviseren om een arbeidsmediator te betrekken. Het doel van de mediator is om een respectvol gesprek te starten tussen de twee betrokkenen. Het gesprek heeft als uiteindelijke doel dat er een oplossing op tafel komt waar beide partijen vrede mee hebben. Voordat dit gesprek kan plaatsvinden, moet er een mediator benadert worden. Dit kan je doen via De Arbeidsmediators.

Wanneer kan je een arbeidsmediator inzetten?
Er zijn enkele eisen waar je aan moet voldoen om een arbeidsmediator in te schakelen. Allereerst is het belangrijk dat beide partijen vrijwillig mee willen werken. Het doel van een mediator is dat de twee partijen namelijk samen tot een oplossing kunnen komen door middel van communicatie. Wanneer een van de twee niet bereid is om mee te werken, dan kan het erg lastig worden om daadwerkelijk het doel te bereiken. Een ander belangrijk punt is het vertrouwen. Beide partijen moeten zich goed voelen bij de mediator. Voordat de gesprekken plaatsvinden is het belangrijk dat de partijen goed zijn ingelicht over de rol van de mediator en de voorwaarden waarin er gewerkt wordt. Zo weet iedereen exact wat zijn rol is.

De voordelen van een arbeidsmediator inschakelen
Het doel van een arbeidsmediator is om een conflict op te lossen zonder dat de relatie tussen de betrokkenen te veel wordt beschadigd. Een voordeel wat hierbij komt kijken, is dat het vaak veel minder tijd kost om een conflict op te lossen dan wanneer er een juridische route wordt genomen. Dit betekent dat de betrokkenen sneller de situatie kunnen verwerken en door kunnen gaan. Ook is het een stuk goedkoper. Een ander voordeel is dat het werken met een mediator zorgt dat de relatie van de twee partijen zo goed mogelijk wordt gehouden. Na een juridisch proces is de relatie tussen twee partijen vaak volledig beschadigd.